Składnik zielonej herbaty poprawia pamięć przestrzenną
6 września 2012, 06:08Zieloną herbatę badano i opisywano dotąd głównie pod kątem zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym. Teraz chińscy naukowcy wykazali, że wchodzący w jej skład flawonoid galusan epigallokatechiny (EGCG) wpływa na neurogenezę, wspomagając w ten sposób pamięć i uczenie przestrzenne (Molecular Nutrition & Food Research).
Robot to dla nas (prawie) człowiek?
24 kwietnia 2013, 13:03Gdy oglądamy losy robotów, w naszym mózgu aktywują się te same, nomen omen, obwody, co podczas śledzenia wydarzeń dotyczących innych ludzi.
Ambitne plany Chin
30 sierpnia 2013, 09:56Ostatni raz ludzie postawili stopę na Księżycu w 1972 roku, a jedynym krajem, którego obywatele stąpali po Srebrnym Globie są Stany Zjednoczone. Wkrótce jednak może się to zmienić. Gdy my ekscytujemy się przyszłym lądowniem na Marsie, Chiny realizują swoje ambitne plany i zapowiadają wysłanie człowieka na Księżyc.
Czerwony brązowy karzeł
6 lutego 2014, 13:10Brązowy karzeł ULAS J222711-004547 przykuł uwagę naukowców swoją niezwykła barwą. W porównaniu z innymi brązowymi karłami jest niezwykle czerwony. Uczonym korzystającym z Very Large Telescope w Chile udało się odkryć, skąd niespotykany kolor karła
Dowody na kosmiczną kolizję
6 czerwca 2014, 12:14Naukowcy z uniwersytetów w Getyndze, Kolonii i Münster zdobyli dowody na potwierdzenie hipotezy, zgodnie z którą Księżyc powstał wskutek uderzenia w Ziemię innej protoplanety.
Sportowcy mają często problemy z zębami i dziąsłami
15 października 2014, 16:26Najlepsi sportowcy mają często problem z próchnicą i chorobami dziąseł, co negatywnie wpływa na ich osiągi. Ma to związek z napojami energetyzującymi, wysokowęglowodanową dietą oraz planem treningów.
Gronkowce mogą wywoływać cukrzycę typu 2.
2 czerwca 2015, 09:54Nowe studium naukowców z Uniwersytetu Iowy sugeruje, że bakterie mogą wywoływać cukrzycę typu 2.
Celne uderzenie w migrenę
9 października 2015, 11:56Zablokowanie receptorów pojedynczego typu może zahamować wyładowania neuronów związane z migreną.
Pij zdrowo
23 lutego 2016, 06:19Codzienne picie alkoholu może być częścią... zdrowego trybu życia. Tak przynajmniej uważa profesor Imre Janszky z Norweskiego Instytutu Nauki i Technologii (NTNU)
Myszy jedzące więcej błonnika, mają słabsze alergie
22 czerwca 2016, 16:48Wg naukowców, w odpowiedzi na błonnik bakterie jelitowe uwalniają specyficzny kwas tłuszczowy, który zmniejsza reakcję alergiczną za pośrednictwem zmian w układzie odpornościowym.